Wat?

Blackboard is de digitale leeromgeving van de UvA. Hiermee krijgt elk vak een website die makkelijk door de docent te beheren is. In Blackboard kunt u makkelijk digitaal collegemateriaal plaatsen (teksten, readers, illustraties, videomateriaal etc.), maar ook is het erg handig voor het plaatsen van opdrachten, het gebruik van een forum waar studenten met elkaar kunnen discussiëren en voor communicatie met studenten.

Waarom?

Blackboard is erg handig voor communicatie met studenten van een vak of werkgroep. Het is eenvoudig om bestanden te plaatsen, studenten te mailen, opdrachten aan te maken, plagiaatcontrole uit te voeren via Turnitin Direct Assignment en cijfers in te vullen die vervolgens makkelijk naar het cijferregistratiesysteem Pontifex te sturen zijn.

Blackboard is minder sterk in bepaalde geavanceerdere functies: vaak zijn die onderontwikkeld en zijn andere oplossingen beter. Denk bijvoorbeeld aan digitaal toetsen: het systeem Questionmark Perception is beter, makkelijker en stabieler dan de Tests die in Blackboard af te nemen zijn.

Voor een overzicht van functies van Blackboard kun je gebruik maken van de Blackboard Use-map.

Hoe?

Blackboard is gekoppeld aan de studieadministratie. Hierdoor worden Blackboard websites (“courses”) automatisch aangemaakt en gevuld met de studenten die zijn ingeschreven voor die vakken.

Over het algemeen zijn een maand of twee vóór de start van een semester de Blackboard courses van de vakken beschikbaar. In de tijd voor het eerste college kunnen deze aangevuld of aangepast worden voordat studenten toegang hebben. Op het gewenste moment, wanneer het inrichten klaar is, kan de docent zelf de course beschikbaar maken voor studenten.

Meer informatie